RDW

Voordat u een kenteken laat overschrijven, gelieve deze tekst goed door te nemen, zodat de overschrijving probleemloos kan verlopen.

 

Bij ons kunt u uw kenteken laten overschrijven tot 20:00 uur.

 

De overschrijvingskosten bedragen per 1 januari 2023 € 11,40.

Voorwaarden voor overschrijven

 • U bent minimaal 18 jaar oud (16 als u een brommer wilt overschrijven).
 • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • U moet het kenteken zelf op uw naam laten overschrijven.
 • Het kentekenbewijs is compleet.
  Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen. Eerder kan hij het voertuig niet aan u verkopen. Bij een voertuig met een papieren kentekenbewijs mag het Voertuigbewijs deel I ontbreken.

 

Voertuig op naam van uw bedrijf zetten
Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, lees dan Kenteken overschrijven op naam van bedrijf.
Heeft u een eenmanszaak of maatschap? Dan kunt u het kenteken alleen op naam van uw persoon overschrijven. Dat staat op deze pagina beschreven.

 

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode controleren

Check gratis of de kentekencard van de verkoper inderdaad het laatst afgegeven kentekenbewijs bij het voertuig is en of de kentekencard en de tenaamstellingscode bij elkaar horen. Ga hiervoor naar Kentekencard controleren.

Kopen bij een RDW erkend bedrijf
Koopt u een voertuig bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? Dan kan dat bedrijf de overschrijving meestal direct voor u regelen. U hoeft dan alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. (Kijk hiervoor bij Legitimeren bij aankoop van een voertuig) U vindt erkende bedrijven waar u een voertuig kunt kopen via de RDW-locatiewijzer.

 

Kopen van een particulier of rechtspersoon
Koopt u van een particulier of rechtspersoon? Dan regelt u de overschrijving zo:

 

 1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven.
  Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en ‘s avonds overschrijven.
 2. U vraagt de verkoper van het voertuig het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode of
  het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs.
 3. Neem deze documenten mee, samen met een geldig legitimatiebewijs. (Kijk hiervoor bij Legitimeren bij aankoop van een voertuig) Een rijbewijs is niet verplicht.
 4. U krijgt 2 documenten van de medewerker:
  1. een tenaamstellingsverslag met daarop de 1e 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
  2. een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. U geeft dit aan de verkoper.
 5. Nu staat het voertuig op uw naam en moet u voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen. Welke dat zijn leest u bij Voertuigverplichtingen.
 6. Wij sturen u de volgende werkdag uw nieuwe kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. Is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan doen we dat nog dezelfde dag.
  Is uw voertuig eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij? Dan ontvangt u de kentekencard van ons óf van de leasemaatschappij. De tenaamstellingscode van een leasevoertuig sturen wij altijd naar de leasemaatschappij.
 7. Tip: De tenaamstellingscode wordt vaak afgedrukt op een soort kassabon. Kassabonnen worden vaak weggegooid, daarom is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode ergens ander goed te bewaren. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief die u van ons krijgt met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.

Onder bepaalde voorwaarden kunt u een voertuig online overschrijven. Dan hoeft u niet naar een balie of loket.

 

Voorwaarden

 • U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk.
 • U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
 • Uw mobiele telefoon (of die van iemand anders) moet een Android smartphone zijn, versie 7.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Deze telefoons beschikken over een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren. Zorg bij gebruik dat de lezer is ingeschakeld op uw telefoon.

 

Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan is online overschrijven niet mogelijk. Ga dan naar een loket.

 

Zo werkt online overschrijven

 1. Voldoet u aan de voorwaarden voor online overschrijven? Dan moet u als koper een eenmalige identiteitscheck doen van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met de app van DigiD. Dit doet u met een mobiele telefoon. Heeft u nog geen DigiD-app op uw telefoon? Download deze dan eerst. Meer informatie over de identiteitscheck van DigiD.
  Gebruikt u de mobiele telefoon van iemand anders? Dan is het van belang dat u de app gebruikt met uw DigiD-gegevens!
 2. Na de eenmalige identiteitscheck, kunt u het voertuig overschrijven. U doet dat via ‘Voertuig overschrijven‘. U betaalt met iDEAL.
 3. U ontvangt een aantal e-mails na afronding van de online overschrijving.
  ● Tweede mail: voertuig is nu pas echt overgeschreven. Dan bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen, meer informatie bij Voertuigverplichtingen.
  ● Derde e-mail: link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor uzelf. Het vrijwaringsbewijs downloadt u of print u uit en geeft u vervolgens aan de verkoper. Let op: het doorsturen van alleen de link werkt niet. De link in de mail is 30 dagen beschikbaar.
 4. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode.
  U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Dan krijgt de lease- of financieringsmaatschappij de tenaamstellingscode. De leasemaatschappij stuurt het kentekenbewijs naar u.
 •  

Wilt u het voertuig op uw naam laten zetten? Dan leest u hier welke legitimatiemiddelen u kunt gebruiken.

 

Legitimeren bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation
U kunt zich als particulier legitimeren met de volgende geldige documenten:

 • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
 • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
 • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)

 

Legitimeren bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie

Met de volgende documenten kunt u alleen terecht bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie:

 • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
 • Diplomatiek paspoort
 • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
 • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
 • Dienstpaspoort
 • Buitenlands paspoort

 

Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

 

Legitimatie zonder Nederlands persoonsnummer (BSN)
Staat uw Nederlandse persoonsnummer (Burgerservicenummer) niet op uw legitimatiedocument? Dan moet u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) meenemen. Het uittreksel is verkrijgbaar bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN. Gemeenten geven dit niet automatisch af.

Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

Overschrijving direct checken
Na de overschrijving kunt u direct bekijken of het voertuig op uw naam staat. Dit kan via ‘Mijn RDW ’(Inloggen particulier) Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

 

Voertuigverplichtingen
Als het voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen. Die vindt u bij Voertuigverplichtingen.

 

De weg op zonder kentekencard
Heeft u het voertuig op naam gezet, maar het kentekenbewijs nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na de overschrijving van het voertuig uw kentekenbewijs kunnen tonen. Let op: Zonder kentekenbewijs mag u niet met uw voertuig in het buitenland de weg.

De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Het maakt daarbij niet uit of u de overschrijving regelt bij ons of bij RDW.

 

 

OmschrijvingKosten
Tenaamstellen via Service Garage Hoogvliet€ 11,40

Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw (bedrijfs)naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

 

 1. Verzekering
 2. APK
 3. Motorrijtuigenbelasting
 4. Juiste kentekenplaten

 

Verzekering
Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

 

APK
Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

 

Motorrijtuigenbelasting
U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

 

Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht.
Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

 

Kentekenplaten
U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

 

Stopzetten voertuigverplichtingen
U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

 

Boetes na controle van gegevens
Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

 

Boetebedrag
Als u een voertuig op uw naam heeft staan, dan moet u ervoor zorgen dat het voertuig WA verzekerd is en (bij sommige voertuigen) APK goedgekeurd. Voldoet u niet aan deze verplichtingen, dan ontvangt u van het CJIB een boete.

 

Boete bij geen verzekering

 • Voor personenauto’s, kampeerauto’s, bedrijfsauto’s, motoren, landbouwvoertuigen en mobiele machines : € 400,-
 • Voor brom- en snorfietsen: € 370,-

 

Boete bij geen APK-goedkeuring

 • Zware voertuigen (boven 3500 kg): € 400,-
 • Lichte voertuigen (t/m 3500 kg): € 150,-

 

Het Openbaar Ministerie stelt de hoogte van de boetes vast. Deze en andere boetes zijn terug te vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) int de boete.

© Alle Rechten Voorbehouden 2023

KVK-nummer: 61730505

BTW-nummer: NL001595918B86

IBAN: NL38INGB0006615803

U kunt bij ons betalen met: